Pereiti prie turinio
2026 m. spalio 3 d., šeštadienisMados, stiliaus ir modelių žurnalasLTEN
Darbo eiga

Atšaukimo mokestis

Dar vadinama: angl. cancellation fee

Atšaukimo mokestis yra suma, kurią klientas sumoka, jei atšaukia patvirtintą darbą per vėlai; modelis tą dieną jau buvo rezervuotas ir atsisakė kitų darbų.

Kaip tai veikia

Sąlygas nustato agentūra, ir jos nurodomos darbo patvirtinime. Įprasta schema: atšaukus likus kelioms dienoms mokama dalis honoraro, atšaukus paskutinę dieną ar modeliui jau atvykus mokamas visas. Lauko fotosesijoms atskirai aptariama, kas nutinka dėl oro.

Mokestis taikomas tik patvirtintam darbui. Opciją klientas gali atšaukti nemokamai bet kada, todėl opcijos ir užsakymo skirtumas čia labai praktiškas.

Taisyklė galioja į abi puses. Jei be rimtos priežasties neatvyksta modelis, klientas patiria nuostolių už studiją ir komandą, o agentūra gali juos išskaičiuoti iš modelio uždarbio.

Pavyzdys iš praktikos

Klientas atšaukia patvirtintą fotosesiją dieną prieš darbą, nes nespėjo pristatyti drabužių. Patvirtinime parašyta, kad atšaukus vėliau nei prieš 48 valandas mokama 100 % honoraro. Agentūra išrašo sąskaitą, o modelio statemente atsiranda eilutė „atšaukimo mokestis“, iš kurios atimtas tik komisinis.

Į ką atkreipti dėmesį

  • Paklauskite agentūros, kokios jos atšaukimo sąlygos.
  • Susirgę praneškite kuo anksčiau: agentūra gali rasti pakaitą.
  • Patikrinkite, ar atšaukimo mokestis atsirado statemente.

Susiję terminai

Klausimai ir atsakymai

Dažni klausimai

01Ar modelis gauna pinigus, jei darbas atšauktas?

Jei atšaukta per vėlai ir patvirtinime numatytas mokestis, taip, po agentūros komisinio.

02Kas yra „weather permit“?

Lauko fotosesijos išlyga: jei oras netinkamas, darbas perkeliamas, o modeliui mokama sutarta dalis arba nemokama, kaip susitarta iš anksto.

Jurgitos laiškas

Nauji straipsniai, modelių atrankos ir mados savaičių naujienos vienu laišku.

Jau 28 955 sekėjai Facebook

Slapukai

Būtinieji slapukai reikalingi svetainei veikti. Analitinius ir rinkodaros slapukus įjungiame tik gavę jūsų sutikimą. Pasirinkimą galite pakeisti bet kada.