Pažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Julie Splinters - -
Pažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Modelio darbas susideda ne tik iš fotosesijų, valandų grimo kėdėse ir mados kolekcijų pristatymų. Vienas iš sunkiausių, bet tuo pačiu ir vertingiausių dalių modelio darbe – kelionės į užsienio mados rinkas, trunkančios net keletą mėnesių. Modeliai keliauja į vienus didžiausių pasaulio miestų ir turi galimybę ne tik užsidirbti pinigų, siekti profesionalaus modelio karjeros, bet tuo pačiu pažinti šalies kultūrą.

Modelis Gabija Gasperavičiūtė, jau 6 metus dirbanti modeliu Supermodels agentūroje jau yra dirbusi Tokijuje, Milane, Londone, Kinijoje, Tailande, Čilėje ir šiuo metu vieši Pietų Korėjoje, Seoule. Gabija pasidalino, kada ji spėja susipažinti su nauju miestu, kultūra, kas jai labiausiai čia patinka.

Kada turi laiko susipažinti su Seoulu?

Laisvo laiko šiuo metu atsirado gan nemažai, tai dėl pandemijos visam pasaulyje, kuri stipriai palietė mados industriją. Kadangi šiuo metu dauguma rinkų, į kurias važiuodavo modeliai dirbti yra uždarytos, daug merginų atvyksta dirbti į P. Korėją, į kurią galima atvykti su darbo viza. Tačiau daug kastingų vyksta nuotoliniu būdu, agentūrai siunčiant nuotraukas klientui ir realių susitikimų pasitaiko daug mažiau nei įprastai, tad galiu neskubant susipažinti su miestu.

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūteGabija Gasperavičiūtė Pažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Ar pavyksta susirasti naujų draugų kelionių metu? Su kuo tau maloniau užmegzti ryšį – su įvairių kultūrų žmonėmis ar visgi ieškai lietuvių?

Labai mėgstu atvykus į naują šalį susipažint su kultūra kiek įmanoma daugiau, todėl stengiuosi bendraut su kuo daugiau vietinių žmonių, klausiu jų patarimų ką nuveikti, kur nukeliaut ir ką paragauti. Šiuo metu susidraugavome su lietuve Neda, kuri taip pat atvyko modeliaut. Labai smagu kelionių metu sutikt ir lietuvių, kadangi išvykus pasiilgsti savos kalbos, kultūros.

Ką jau spėjai atrasti, būdama Seoule?

Turgelius, į kuriuos dažniausiai užsuku papietauti. Maistą dažniausiai ruošia vyresnio amžiaus moterys, kurios verslą, savo patiekalų receptus dažnai perima iš savo tėvų, senelių, prosenelių. Tokiu būdu yra išlaikomos tradicijos. Pardavėjos labai šiltai pasitinka lankytojus, jausmas toks lyg valgytum pas mamą ar močiutę. Jos dažnai pavaišina arbata ar įpila papildomą sriubos porciją, todėl į tokias vietas visada norisi sugrįžti. Bevalgant, dažnai sulaukiu šypsenų ir klausimų iš kitų lankytojų, su klausimais iš kur atvykau ir ką čia veikiu. Aiškinant kur yra Lietuva, dažniausiai tenka parodyt žemėlapyje.

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Kokios patiekalų kainos tokiuose turgeliuose?

Maisto kainos tokiame turguje dažniausiai siekia nuo 1000 iki 8000 won (0,74-5,95eur).

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Ar galėtum rekomenduoti vieną tokį turgų, kurį būtina aplankyti?

Mane labiausiai sužavėjo Gwangjang turgus, kuris yra vienas seniausių ir didžiausių turgų P. Korėjoje. Ten ragavau kal-guksu (peiliu pjaustyti, rankų darbo korejietiški makaronai, kurie yra patiekiami sultinyje). Apie patį turgų sužinojau iš dokumentikos Netflixe (Street Food: Asia). Labai rekomenduoju pasižiūrėt, nes ten pasakojama dažnai nepastebima, sudėtinga gatvės maisto pusė, kurioje labai daug konkurencijos, sunkaus darbo ir bemiegių naktų.

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Ką rekomenduotum paragauti?

Hotteok-vienas populiariausių (ypač žiemos laikotarpio) korėjietiškų užkandžių. Toks kaip blynas, su rudojo cukraus, riešutų ir cinamono įdaru. (šiek tiek primena spurgą).

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Taip pat nusprendžiau sudalyvauti tradicinių Korejietiškų desertų pamokoje. Susiradau internete edukaciją, kurioje gaminome tradicinius ryžių pyragėlius (chapssaltteok). Išorinis deserto sluoksnis yra daromas iš lipnių ryžių, o viduriukas iš pupelių pastos. Dažnai šiuos desertus dovanoja prieš egzaminus stojant į universitetą, jie simbolizuoja tam tikrą sėkmę. Pasak legendos yra sakoma, kad valgant kažką lipnaus padeda geriau „įsiklijuot'' išmoktą medžiagą į atmintį

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Kas dar, be tradicinių patiekalų, tave sužavėjo?

Seule yra daug istorinių karališkų rūmų, viename iš jų apsilankiau ir aš. Gyeongbokgung rūmai, kurie yra vieni svarbiausių Seule.

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Sostinę supa aštuoni kalnai, todėl nusprendėm su Neda įkopti į Namsan viršūnę, nuo kurio atsivėrė be galo graži viso miesto panorama.

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Taip pat patys žmonės Korėjoje yra labai mandagūs, draugiški, be galo darbštūs. Jie įpratę dirbti nuo ankstyvo ryto, iki vėlaus vakaro ir per metus atostogaut vos keletą dienų.

Pažinkime Korėją su modeliu Gabija GasperavičiūtePažinkime Korėją su modeliu Gabija Gasperavičiūte

Dar labai įdomus faktas, Korėjoje žmogaus amžius yra skaičiuojamas visai kitaip nei pas mus. Pas juos ką tik gimęs vaikas yra jau vienerių metų ir amžius keičiasi per Naujuosius metus. Pvz. Jei man dabar 21, tai mano korėjietiškas amžius yra 23!

Apie autorių

Julie Splinters

Julie - viena iš nedaugelio žmonių, ypatingai besidominčių Rytų Japonijos, Kinijos ir apskritai Azijos šalių kultūromis. Baigusi anglų filologijos studijas, mergina šiuo metu yra Azijos studijų krypties programos studentė, kurią apima Artimųjų Rytų studijos, japonologija, Pietų Azijos studijos ir sinologija.  Kadangi m...

Susisiekite su Julie Splinters
Apie Jurgita.lt