Maistas grožiui: dieta prieš Raukšles
Ne paslaptis jog vienas pagrindinių kremų nuo raukšlių ingredientų yra kolagenas. Mokslininkai jau seniausiai paneigė tokių grožio priemonių efektyvumą, mat kolageno molekulė yra per didelė, kad išoriniu būdu galėtų prasiskverbti į odą, tai kodėl gi, užuot leidus pinigus abejotino efektyvumo flakonėliams ir buteliukams, besivaikant skaisčios ir gražios odos, nepasitelkti natūralių priemonių? Tačiau pirmiausia šiek tiek apie kolageną ir kodėl jis toks gyvybiškai svarbus mūsų odai.
Visų pirma, kolagenas yra vienas svarbiausių odos struktūros elementas ir sudaro 30% visų mūsų kūno baltymų. Kolagenas užtikrina audinių formą, struktūrą, stangrumą bei elastingumą. Tačiau natūralaus kolageno sintezė žmogaus organizme lėtėja su amžiumi. Bėgant metams kolageno skaidulos po truputį nyksta, tampa nelanksčios ir suyra, todėl oda palaipsniui tampa nebe tokia skaisti, elastinga ir graži.
Natūraliausias ir efektyviausias būdas priversti organizmą gaminti daugiau kolageno – valgyti reikiamą maistą. Pristatome Jums gražios odos paslaptį lėkštėje – penkis super produktus nuo raukšlių.
LAŠIŠA
Lašiša, kaip ir kitos riebios žuvys, tarp jų skumbrė, silkė bei sardinė dėl jų sudėtyje esančių omega 3 riebiųjų rūgščių yra itin dažnai įvardijamos kaip supermaistas norint turėti gražią odą. Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys yra nepaprastai svarbios odos elastingumui palaikyti.
Be to, garsus JAV dermatologas Nicholas Perricone teigia jog omega 3 puikiai malšina odos uždegimus. Jis mano, kad šie uždegimai (kurie gali būti nematomi plika akimi) paspartina kolageno skaidulų yrimą bei nykimą. Valgant riebią žuvį, uždegimai slopinami ir kolagenas lieka sveikas gyvas.
TOFU IR SOJA
Menopauzė, o ypač mažėjantis hormono estrogeno lygis organizme sąlygoja staigų ir ryškų kolageno skaidulų praradimą. Tyrimai rodo jog hormonų terapija iš dalies padeda atstatyti kolageno sintezę, todėl per pusmetį tiriamųjų organizme kolageno padaugėja šešiais su puse procento.
Savo sudėtyje soja turi junginių žinomų kaip fitoestrogenai, kurie veikia labai panašiai kaip estrogenai, todėl reguliariai vartojant sojos produktus padėsite kūnui pagaminti daugiau kolageno.
KALAKUTIENA
Kalakutiena yra ne tik puikus proteinų, vienos iš kolageno statybinės medžiagos šaltinis, šis maistas taip pat turi ir specifinio baltymo pavadinimu karnozinas. Šis baltymas padeda palaikyti skaidulų formą. Rezultatas – jauna ir elastinga oda.
ŠPINATAI
Tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, tokiose kaip špinatai, kopūstai ir rėžiukai, gausu antioksidantų vadinamų liuteinais. Antioksidantai yra gyvybiškai svarbūs norint odoje išlaikyti tą patį kolageno skaidulų lygį, nes jie padeda neutralizuoti žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Laisvieji radikalai – tai nestabilios molekulės, kurios pažeidžia ląsteles. Jos mūsų organizme gaminasi vykstant normalioms cheminėms reakcijoms bei dėl išorinių veiksnių, pavyzdžiui ultravioletinių spindulių ar užterštumo. Apsisaugodama nuo laisvųjų radikalų, kartu apsaugosi ir savo kolageno atsargas.
MĖLYNĖS
Gražiai odai itin svarbus vitaminas C, kuris organizme skatina kolageno sintezę, o taip pat veikia kaip antioksidantas, todėl uogos, ypatingai mėlynės bei braškės, kuriose gausu šio mineralo, turėtų užimti svarbią vietą Jūsų dietos prieš raukšles meniu. Ekstremaliais atvejais, žmonėms, kurie su maistu negauna vitamino C net išsivysto skorbutas (sutrinka jungiamojo audinio gamyba),dėl ko iškrenta dantys ir labai nusilpsta kremzlės ir sausgyslės. Žinoma, šiandieniiame pasaulyje ši liga yra labai reta, tačiau pakankamas vitamino C kiekis užtikrins tai jog Jūsų kūnas turės vieną svarbiausių statybinių medžiagų, reikalingų kolageno gamybai bei padės kovoti su laisvaisiais radikalais.
Ir ko vengti…
CUKRUS
Cukrus yra didžiausias jaunatviškos odos priešas, nes jam jungiantis prie kolageno skaidulų, šios kietėja, praranda elastingumą ir ima formuotis raukšlės. Taip, daržovėse ir uogose taip pat yra natūralaus cukraus, tačiau šiuos trūkumus akivaizdžiai nusveria jau aptarti tokio maisto privalumai.
Tipinis dienos meniu
PUSRYČIAI
Uogų kokteilis (2 porcijos)
200 g šviežių arba šaldytų braškių arba mėlynių
2 nedideli bananai
2 maži natūralaus bio jogurto indeliai
300 ml sojų pieno
Skaldyti ledukai patiekimui
1. Sumeskite visus ingredientus į maišytuvą.
2. Gerai sumaišykite ir pilkite į dvi stiklines ant skaldytų ledukų.
PRIEŠPIEČIAI
Marinuota tofu ir tamari salotos su mėta (2 porcijos)
200g makaronų (kurių sudėtyje yra kiaušinių)
4 valg. šaukštai sojų padažo
2-jų citrinų sultys
Nedidelis, gerai susmulkintas šviežio imbiero gabaliukas
Keletas susmulkintų šviežios mėtos lapelių,
170 g marinuotos tofu
200 g šviežių žirnių ūglių
4 smulkinti pomidorai
4 svogūnų laiškai
1. Pagal pakelio instrukcijas išvirkite makaronus. Į didelį indą sudėkite sojų padažą, citrinų sultis, imbierą, mėtas ir šiek tiek medaus. Išmaišykiete ir palikite marinuotis.
2. Tofu supjaustykite kubeliais, pašildykite garų puode.
3. Į sojų padažą sudėkite žirnių ūglius, gerai išmaišykite.
4. Nukoškite makaronus, tuomet ant jų sudėkite viską, taip pat ir pomidorus bei svogūnų laiškus, išskyrus tofu, ir viską gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite tofu.
PIETŪS
Lašiša su rūkyta paprika ir rėžiukais
15 ml apelsinų sulčių
1/2 valg. šaukštelio plius 1/4 arb. šaukšto alyvuogių aliejaus
1/2 arb. šaukštelio čiobrelių
2 lašišos filė
1/4 arb. šaukštelio rūkytų paprikų
1/4 arb. šaukštelio cinamono
1/4 arb. šaukštelio tarkuotų apelsino žievelių
1 žiupsenelis jūros druskos
1 porcija rėžiukų
1. Nedideliame indelyje sumaišykite apelsinų sultis, 1/2 valg. šaukšto aliejaus ir pusę čiobrelių. Lašišą įdėkite į didelį stiklinį indą.
2. Įpilkite marinato ir uždenkite žuvį. 30-čiai minučių palikite ją šaldytuve. Mažame indelyje sumaišykite rūkytą papriką, cinamoną, apelsino žieveles, likusius čiobrelius ir jūros druską.
3. Ištraukite lašišą iš marinato, įdėkite ją į riebalais išteptą folija išklota skardą.
4. Pašalinkite marinato perteklių.
5. Lašišos paviršių ištrinkite rūkytos paprikos mišiniu.
6. Kepkite lašišą 200C laipsnių įkaitintoje orkaitėje10-15min. Tuo tarpu iki vidutinės temperatūros įkaitinkite didelę keptuvę su likusiu aliejumi. Sudėkite rėžiukus ir maišydamos pakepkite 2min. Patiekite lašišą ant rėžiukų.