Naminė tailandietiška kokosų sriuba (Tom Yum Goong)
Skanu + sveika + egzotiška = tailandietiška kokosų sriuba. Ir visai nebūtina trenktis į Tailandą ar ieškoti vietinio tailandietiško restorano tam, kad jos paraugautumėte. Visai neseniai rašėme apie kokosų dietą, o dabar siūlome dar vieną naminį kokosų pieno ir kokosų aliejaus panaudojimo būdą: tailandietiška sriuba – laksa Tom Yum Goong su tofu varške arba krevetėmis. Tiems, kurie rimtai laikosi dietos, siūlome receptui naudoti puikų dietinį produktą – tofu varškę, na, o tiems kas dievinate krevetes, naudokite jas, prieš tai pakepinę ant nekaloringo kokosų aliejaus kartu su česnakais.
Tailandietiška sriuba (laksa) – Tom Yum Goong
400 gr tofu varškės (arba virtų česnakuose pakepintų tigrinių krevečių);
1 skardinė kokosų pieno;
200 gr pievagrybių arba baltųjų kiniškų grybų;
1 raudonosios paprikos;
100 gr žaliųjų žirnelių arba pupų;
3 šaukštai anakardžių riešutų;
2-3 citrinžolės stiebai (supjaustyti lazdelėmis);
1-2 skiltelės česnako;
Šviezio imbiero (supjaustyti lazdelėmis);
Marinuoto imbiero griežinėlių;
Šviežių kalendros lapelių;
5 kafiro laimo lapų;
2-3 laimų griežinėliai;
Šviežio čili pipiro;
Šaukštas kokosų aliejaus kepimui;
200 g basmati ryžių.
„Tom Yum Goong“ laksa – tai bene populiariausia vegetariška tajų sriuba, aštraus skonio. Ją gaminant, galima įvairiai improvizuoti, taigi mes siūlome štai tokią tailandietiškos sriubos improvizaciją. Gilioje keptuvėje ant kokosų aliejaus trumpai pakepkite supjaustytą imbierą, citrinžolių stiebus, česnaką, papriką ir grybus. Įberkite riešutų ir pupų arba žaliųjų žirnelių. Supilkite kokosų pieną. Tada ateina eilė į puodą keliauti ir čili pipirui bei kafiro laimo lapams. Viską pavirkite ant mažos ugnies dar kelias minutes lengvai maišydami, tuomet sudėkite į keptuvę tofu varškę. Jei vietoje tofu nuspręsite naudoti krevetes, prieš tai pakepinkite jas atskiroje keptuvėje ant kokosų aliejaus su keliomis česnako skiltelėmis. Įdėję tofu ar krevetes į sriubą, netrukus išjunkite ugnį. Įspauskite į laksą laimo sulčių, kelis marinuoto imbiero griežinėlius ir apibarstykite kalendrų lapeliais. Patiekite su virtais basmati ryžiais.