Mados tendencijos lėkštėse: grįžo bronziniai Lietuvos virėjai
Lietuviai iš geriausių pasaulio šefų olimpiados Erfurte parsivežė bronzos medalius! Dirbę naktimis, sudėtingomis sąlygomis, bronziniai Lietuvos virėjai pademonstravo ne tik fantaziją, bet ir tikrus raumenis bei atkaklumą.
„Cooking unlimited!“ – skelbė olimpiados šūkis ir atrodo, kad visi virėjai buvo pasiruošę kovoti iki paskutinio kraujo lašo. Lietuviams teko dirbti į karinį sandėlį panašioje virtuvėje, sėdint ant dėžių, nuolat lakstant į šaldytuvą, stovintį lauke net per lietų, ir visa tai vyko naktimis!
Be to, Lietuvos komandai teko virtuve dalintis su Kanados ir Hongkongo komandomis, kai tuo tarpu, olimpiados lyderiai norvegai įsikūrė erdvioje virtuvėje, esančioje pačioje Erfurto širdyje – miesto rotušėje. Tačiau Lietuvos virtuvės olimpiečiai net ir triūsdami nepatogioje virtuvėje bei miegodami po kelias valandas per parą, sugebėjo iškovoti bronzos medalius!
Apie olimpiadą
Vokietijos Tiuringijos žemės sostinėje Erfurte spalio 5-10 dienomis vykusią kulinarijos olimpiadą okupavo šimtai geriausių virėjų iš viso pasaulio. Tarp jų ir Lietuvos virėjai, susibūrę į komandą „Amber Aliance“. „IKA / „Culinary Olympics“ olimpiada vyksta jau daugiau nei šimtą metų. Pirmoji tokia olimpiada įvyko dar 1900 metais Frankfurte prie Maino, ir išskyrus Antrojo Pasaulinio karo laikotarpį, ji vykdavo kas ketverius metus visai kaip ir sporto olimpiados.
Per olimpiadą buvo sunaudota:
Kiaušiniai: 20 000 vnt.
Mėsa: 1 000 kg
Žuvis: 1 200 kg
Bulvės: 700 kg
Daržovės: 4600 kg
Grietinėlė / pienas: 2 500 l
Cukrus: 140 kg
Druska: 100 kg
Prieskoniai: 80 kg
Bronziniai Lietuvos virėjai
Ant lietuviško „Amber Aliance“ stalo buvo galima išvysti komandos kapitonės Aldonos Gečienės sukurtus banketinius vieno kąsnio užkandžius, Liucijos Makovskos patiekalą 8-iems asmenims, Dariaus Dabrovolsko tris vegetariškus šedevrus, Vytauto Samavičiaus keturis pagrindinius patiekalus, nuostabią Natalijos Krasauskienės skulptūrą iš valgomų produktų bei 4 desertus, kuriuos gaminti padėjo geriausias 2010-ųjų Lietuvos virėjas Deivydas Praspaliauskas ir komandos vadovė Rūta Šiušienė.
Lietuviai surinko 71,19 balų, o regioninių komandų kategorijoje lyderiais tapo Švedijos ir Kanados virėjai, surinkę 90,74 ir 90,51 bei pasipuošę aukščiausiais medaliais.
Be to, individualų kategorijoje aukštąjį pilotažą pademonstravo lietuvė Honorata Lyndo, iškovojusi dar vieną bronzos medalį, o šefai: Halina Višnevskaja, Leonard Maceikanec bei Tomas Rimydis gavo diplomus, prilygstančius ketvirtąjai vietai.
Rezultatai
Iš viso olimpiadoje dalyvavo per 1800 virėjų iš 54 šalių. Nacionalinių virtuvių kategorijoje lyderiais tapo švedai ir norvegai. Jaunimo kategorijoje aukščiausias vietas užėmė ir vėl Švedijos, Norvegijos bei Šveicarijos komandos. Karinėje virtuvėje aukščiausiais medaliais pasipuošė Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos virėjai. Konditerių rungtyje auksą gavo Šri Lanka, sidabrą – Vokietija, bronzą – Italija.
GYVAI: Virtuvės olimpiečių dienoraštis
Facebook paskyroje “Virtuvės olimpiečių dienoraštis” galite pamatyti dar daugiau vaizdų iš olimpiados ir sekti naujienas gyvai. Kviečiame prisijungti.