Kaip atsigaivinti karštą vasaros dieną?
Kai vasaros karštis ir tvankumas ima varyti iš proto imame ieškot įvairiausių būdų kaip atsigaivinti ir kuo atsivėsinti. Patys populiariausi pasirinkimai greičiausiai būtų šalti gėrimai ir ledai, tačiau ar tikrai tai vienintelės veiksmingos priemonės? O galbūt yra veiksmingesnių?
Teigiama, kad vėsindami ledai ir atšaldyti gėrimai išbalansuoja organizmo savą vėsinimo sistemą, todėl vėsumas jaučiamas trumpai. Bet ką daryti norint ilgesnio poveikio? Ledai ir atšaldyti gėrimai nėra vieninteliai organizmą vėsinantys ir gaivinantys produktai.
„Vandeningos“ daržovės ir vaisiai
Daržovės, kurių sudėtyje yra daug vandens (pavyzdžiui, agurkai ir ridikėliai) yra ypač gerai gaivinantys produktai. Taip pat yra ir su vaisiais (arbūzais, melionais, kiviais, braškėmis). Todėl idealus vasaros maistas – gaivios daržovių ar vaisių salotos ar trintų vaisių kokteiliai.
Žalios daržovės
Teigiama, kad visos žalios daržovės, o ypač lapinės – salotos, špinatai ir kt., taip pat pasižymi organizmą vėsinančiu poveikiu. Priešingai veikia visos raudonos ir oranžinės daržovės – pomidorai, morkos ir kt. Todėl karštomis vasaros dienomis patariama valgyti kuo daugiau žalių daržovių (ir, beje, vengti kepto maisto).
Žalioji citrina (laimas) ir mėtos
Teigiama, kad po arbūzo žalioji citrina (laimas) yra antra tarp labiausiai gaivinančių vaisių (ir gerokai labiau gaivinanti, nei įprasta citrina). Ypač gerai žaliosios citrinos gaivina kartu su mėtomis, todėl idealus pasirinkimas itin karštą vasaros dieną – vanduo su žaliosiomis citrinomis ir mėta. Be to, norint daugiau saldumo šį vandenį dar galima paskaninti braškėmis. Arba siekiant neutralesnio skonio galima rinktis vandenį su agurkais ir mėtomis.
Jogurtas ir varškė
Šie du pieno produktai yra ypač gaivinantys, be to, puikiai dera su kitais gaivinančiais produktais – tiek vaisiais, tiek daržovėmis – ir puikiai tinka gaivioms salotoms. Be to, atšaldytas jogurtas gali tapti idealiu ledų pakaitalu.
Svogūnai
Kad ir kaip bebūtų keista, tačiau svogūnai – taip pat pasižymi organizmą vėsinančiomis savybėmis (tiek svogūnų laiškai, tiek pats svogūnas). Be to, raudonieji svogūnai pasižymi stipresniu gaivinančiuoju poveikiu, nei baltieji svogūnai. Tačiau siekiant atsigaivinti karštą vasaros dieną labai efektyvios bus tiek viena, tiek kita svogūnų rūšis.