Geriausi pasaulio virtuvės šefai: nuo haute couture iki haute cuisine
Mada ir maistas tampa tokie artimi tada, kai pradedame kalbėti apie maistą, pagamintą geriausių pasaulio virtuvės šefų. Neveltui prancūziški terminai haute couture (aukštoji mada) ir haute cuisine (aukštoji virtuvė) skamba taip panašiai. Jau kitą savaitę Vokietijoje prasidės tai, ką mados industrijoje galime pavadinti aukštosios mados savaite, o sporte – olimpiada. Išties gurmaniškas renginys, kuriame pasirodys ir lietuviai!
Į virtuvę kaip į mūšį! Geriausi Lietuvos virtuvės šefai galanda peilius ir ruošia neįtikėtinų skonių amuniciją kelionei į Vokietiją, kur spalio 5 dieną prasidės geriausių pasaulio virtuvės šefų olimpiada – „IKA / Culinary Olympics 2012“. Šiemet Lietuvos sportininkai iš Londono olimpiados parsivežė rekordinį skaičių medalių, ar pavyks tai pakartoti Lietuvos virėjams?!…
Mes manome, kad taip ir spalio 2 d. 14 val. kviečiame žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją viešbutyje „Ramada“ (Subačiaus g. 2, Vilnius), kurioje virėjai patys papasakos apie savo jausmus, kylančius prieš svarbiausią metų įvykį. Taip pat galėsite paragauti nusikaltimo vertų užkandžių, pagamintų pačių virtuvės olimpiečių!
Tiuringijos žemės sostinėje Erfurte spalio 5-10 dienomis vyksiančią kulinarijos olimpiadą okupuos šimtai geriausių virėjų komandų iš viso pasaulio. Tarp jų bus ir Lietuva. Šiais metais Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVK) nariai vėl susibūrė į komandą „Amber Aliance“ ir bandys šturmuoti Erfurtą savo įspūdingais patiekalais bei neišsenkančia fantazija.
Kaip tik šiuo metu Lietuvos virtuvės olimpiečių azartas kyla, o virtuvėje prakaitas liejasi laisvai. Vyksta treniruotės, reikalaujančios ne ką mažiau fizinės ištvermės nei tikrame sporte ar kare.
Komandoje, kuri spalio 8 d. varžysis Regioninių komandų rungtyje ir ruoš didžiulį teminį (pasirinkta tema) stalą , dalyvaus:
• kapitonė: Aldona Gečienė, ji gamins banketinius vieno kąsnio užkandžius;
• šefai: Liucija Makovska (gamins banketinį patiekalą 8 asmenims); Darius Dabrovolskis (gamins vegetarišką trijų patiekalų meniu), Vytautas Samavičius (gamins 4 pagrindinius patiekalus)
• konditerė: Natalija Krasauskienė (gamins skulptūrą iš valgomų produktų bei 4 desertus)
• komandos vadovė: Rūta Šiušienė, LRVVK asociacijos Prezidentė.
Komandą konsultuoja ir visapusiškai padeda geriausias Lietuvos virėjas 2010 – Deivydas Praspaliauskas. Olimpiadoje dalyvaus ne tik ši komanda, bet ir kiti virtuvės meistrai – LRVVKA nariai, panorę varžytis individualiai, t.y.: Honorata Lyndo, Halina Višnevskaja, Leonard Maceikanec bei Tomas Rimydis.
O kaip gi olimpiečiai be juos palaikančių kulinarijos aistruolių?! LRVVKA kartu su kelionės organizatoriumi „Minituras“ organizuoja kelionę į Erfurtą. Už Lietuvos komandą „sirgs“ apie 30 sirgalių – Lietuvos virėjų!