Kaip atsikratyti nemalonaus burnos kvapo
Problema, kuri trukdo bendrauti atsipalaidavus, kuri neteikia pasitikėjimo savimi ir atstumia pašnekovus – nemalonus kvapas, sklindantis iš burnos. Jis mediciniškai vadinamas halitoze. Tai vargina gana dažną žmogų, o priežasčių, dėl ko atsiranda ši problema, daug ir įvairių. Aišku viena, kad norint kovoti su nemaloniu burnos kvapu, reikia pradėti nuo tyrimų, kurie išaiškintų tikslią kvapo atsiradimo priežastį. Dažniausios ligos, sukeliančios diskomfortą, esančios burnoje. Blogą kvapą gali sukelti besidauginančios bakterijos, kurios burnos ertmėje skaido maisto likučius. Dėl visko kaltas gali būti ėduonis, dantenų uždegimas, paradantozė, plombų kokybė, o taip pat ir higienos trūkumas. Jei apsilankius pas stomatologą paaiškėjo, kad problemų, susijusių su dantimis ir dantenomis neturite, blogo kvapo atsiradimo priežasčių verta ieškoti kur kas giliau. Dažnai priežasties reikia ieškoti sergant virškinamojo trakto ligomis – gastritu, opalige, esant padidėjusiam arba sumažėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, esant vidurių užkietėjimui, nesigydant viršutinių kvėpavimo takų negalavimų – migdolinių liaukų uždegimo, laringito arba paprasčiausiai netinkamoje mityboje, žalinguose įpročiuose, vartojant kai kuriuos vaistus, o dažnai tiesiog valgant kai kuriuos aštraus kvapo ir skonio maisto produktus. Būtina imtis visų priemonių, norint pašalinti nemalonaus burnos kvapo problemą.
Kaip kovoti su nemaloniu burnos kvapu?
- Laikykitės ypatingos burnos higienos. Kiekvieną rytą ir vakarą kruopščiai išsivalykite dantis, liežuvį ir dantenas. Tarpdančiams valyti naudokitės tam skirtu vaškuotu siūlu. Jei burnos kvapas nėra gaivus, patariama naudoti gydomąją pastą, kuri turi chlorheksidino. Jis užkerta kelią uždegimo procesams burnos ertmėje, pasižymi antiseptiniu poveikiu. Valant dantis tokia pasta, nemalonų kvapą sukeliančių bakterijų gerokai sumažėja. Kartą per dieną galima naudoti skalavimo skystį, kurio sudėtyje taip pat yra chlorheksidino. Pastas dažnai keiskite, nes prie vienos rūšies naudojamos dantų pastos, burnoje besidauginančios bakterijos greitai įpranta.
- Reguliariai lankykitės pas odontologą. Jis laiku nustatys su dantimis susijusias ligas ir jas išgydys.
- Apsilankykite pas šeimos gydytoją- galbūt nemalonaus burnos kvapo atsiradimo priežastis slypi jūsų vidaus organuose.
- Gerkite daug vandens. Jis puikiai pašalina burnoje likusius maisto likučius, suaktyvina seilių sekreciją, bakterijos nustoja daugintis.
- Nepasitikėkite bet kokiu burnos skalavimo skysčiu ir burnos gaivikliais. Aštrus jų skonis ir kvapas trumpam numalšins nemalonų burnos kvapą, tačiau šių priemonių sudedamoji dalis- alkoholis išsausins burnos gleivinę ir sulėtins seilių sekreciją. Rinkitės priemones, kuriose nėra alkoholio.
- Atsikratykite žalingų įpročių. Tiek alkoholis, tiek cigaretės labai sausina burnos ertmę ir sudaro puikias sąlygas veistis bakterijoms.
- Nesilaikykite itin drastiškų dietų, nebadaukite. Tai sulėtina seilių sekreciją.
- Norėdami apsisaugoti nuo nemalonaus burnos kvapo stenkitės valgyti kuo daugiau žalios spalvos lapinių daržovių, kuriose gausu natūralaus burnos gaiviklio – augalinio fermento chlorofilo.
- Visi vaisiai, kuriuose gausu vitamino C (citrusiniai vaisiai, melionai, uogos) – tikri nemalonaus burnos kvapo priešai. Jie taip pat saugo ir nuo dantenų ligų.
- Valgykite natūralų jogurtą. Japonų mokslininkai nustatė, kad jis padeda sumažinti vandenilio sulfido – vieno iš pagrindinių blogo kvapo sukėlėjų – kiekį.
- 3 valgomuosius šaukštus mėtų suberti į termosą ir užpilti 3 stiklinėmis verdančio vandens. 8 val. palaukti, perkošti, padalinti į 4 dalis ir gerti 1 val. prieš valgant.
- 3 valgomuosius šaukštus jonažolių termose užplikyti 3 stiklinėmis verdančio vandens. 8 val. palaukti ir perkošti. Dvi stiklines antpilo išgerti per dieną, o vieną stiklinę sunaudoti burnai skalauti.
- 3 valgomuosius šaukštus šermukšnio šakelių užpilti 3 stiklinėmis šalto vandens, uždengti ir 30 min. pavirinti ant silpnos ugnies. Perkošti ir išgerti per dieną.
- 1 valgomąjį šaukštą pelynų užpilti 1 stikline šalto vandens, uždengti, 5 min. pavirti ant silpnos ugnies, perkošti ir gautu nuoviru skalauti burną.
- 1 valgomąjį šaukštą ąžuolo žievės suberti į emaliuotą indą, užpilti 1 stikline verdančio vandens, uždengti. 15 min. pavirinti ant silpnos ugnies, atvėsinti, perkošti ir skalauti burną.
- Nemalonų kvapą galima pašalinti burną skalaujant mėnesio senumo arbatinio grybo užpilu. Pavalgę atsigerkite pipirmėčių ar vaistinių ožragių arbatos. Kramtykite anyžių, pankolių, krapų, karmono ar kmynų sėklų.
- Suvalgius česnaką ar svogūną ne visada nemalonaus burnos kvapo padeda atsikratyti dantų valymas, tad pakramtykite petražolės arba ajero šaknį.
- 4 – 5 šaukštus antžeminės žemuogių dalies, surinktos žydėjimo metu, užplikykite vienu litru vandens ir palaukite 30 minučių.
- 2 arbatinius šaukštelius ežiuolių šaknų užpilkite vienu puodeliu vandens ir uždengę ant labai silpnos liepsnos kaitinkite 10 minučių. Atvėsusį vaistinį gėrimą išgerkite.
- Kramtykite tik becukrę kramtomąją gumą- cukrus skatina bakterijų burnoje dauginimąsi.
- Nuo senovės žinoma, kad tam tikri augalai labai padeda kovoti su nemaloniu burnos kvapu: anyžiai, gvazdikėliai, kardamonas, mėta, kalendra, petražolės. Jais galite pagardinti arbatą, užplikę verdančiu vandeniu galite pasigaminti burnos skalavimo skystį arba paprasčiausiai pakramtyti kelias minutes kažkurį pasirinktą augalą burnoje ir išspjauti.