15 energijos teikiančių maisto produktų
Rudenį dažnas jaučiasi pavargęs, sunkiai įsisuka į pagreitėjusį gyvenimo ritmą, lengvai suserga, o visas užklupusias bėdas bando nuplauti puodeliu stiprios kavos ar skardine energetinio gėrimo. Jau mokyklinukai žino, kad tai nėra pats sveikiausias pasirinkimas – žinoma, puodelis kavos tonizuoja ir sveikatos tikrai nesiugriaus, tačiau retas kuris gali drąsiai pasakyti, kad apsiriboja vienu šlakeliu kavos ryte.
Auksinė geros savijautos ir puikios išvaizdos taisyklė yra kokybiškas maistas, o pasirinkus tinkamus užkandžius ir įpratus jais mėgautis užuot užsiplikius dar vieną puodelį kavos, galima visada jaustis puikiai ir žvaliai, tad 15 pasirinkimų, kurie suteikia energijos visai dienai.
1. Obuoliai. Britai turi patartę „An apple a day – keeps the doctor away“ (iš anglų kalbos: obuolys per dieną padeda išvengti gydytojo). Šiuose vaisiuose gausu vitaminų bei antioksidantų.
2. Bananai. Juose esantis kalis normalizuoja kraujo spaudimą bei širdies veiklą.
3. Raudonieji pipirai. Vitaminai A ir C gerina odos būklę, o pipiruose esantis pigmentas likopinas sumažina vėžio riziką.
4. Humusas. Gaminamas iš avinžirnių, tad gausus pagrindinio energijos šaltinio – amino rūgščių.
5. Juodasis šokoladas. Jame itin daug vitamino B, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, tad padeda visada jaustis žvaliai.
6. Moliūgų sėklos. Šios sėklos, pagal naudingų maisto medžiagų kiekį gali būti prilygintos riešutams, tačiau pastarieji gan ilgai virškinami, tad apsunkina skrandį.
7. Morkos. Tobulas dienos užkandis, kuriame gausu virškinimą gerinančios ląstelienos.
8. Salierai. Itin greitai virškinami, kupini ląstelienos, vitaminų B ir C, padeda palaikyti kalcio bei natrio balansą ir saugo organizmą nuo pavojingų patogenų.
9. Vanduo su citrina. Puikiai atgaivina, praturtiną organizmą vitaminu C bei skatina fermentų veiklą.
10. Avižinė košė. Košės daugeliui asocijuojasi su priverstiniais maitinimais vaikystėje, tačiau tai lengvai virškinamas ir daug energijos suteikiantis maistas, o čiupsnelis cinamono ar šokolado drožlių magiškai pagerina skonį.
11. Kokoso pienas. Jame gausu elektrolitų, kurie palaiko skysčių balansą organizme, padeda detoksikuoti užsiteršusį kūną, o tai itin svarbu gyvenant žalingomis miesto sąlygomis.
12. Ananasai. Riekelė ananaso prieš pusryčius padeda geriau veikti virškinimo fermentams, tad pusryčius įsisavinsite greičiau ir akimirksniu įgausite jėgų.
13. Avokadai. Riebalai yra būtinas organizmo energijos šaltinis, tačiau augaliniai riebalai ženkliai lengviau virškinami. Avokaduose esančios medžiagos padeda normalizuoti cholesterolio kiekį, tad toks pasirinkimas yra itin aktualus sėdintiems ofisuose.
14. Džiovintos figos. Valo toksinus iš kraujo ir suteikia daug energijos, tačiau turi daug cukraus, tad reikėtų nepersistengti užkandžiaujant.
15. Rauginti kopūstai. Juose gausu medžiagų, kurios skatina normalią organizmo mikrofloros veiklą, tad šis produktas labai reikalingas baigus vartoti antibiotikus.
Perskaitėte iki pat galo, nes jums rūpi jūsų sveikata? Jeigu esate nusiteikęs gyventi sveikai tuomet, šių produktų vartojimas turi tapti rutina, o ne pavieniu bandymu pataisyti sveikatą. Žinoma, kad daugiausiai sveikatos savyje talpina labai paprastas žodis – saikas. Gaila, kad daugelis šiuolaikinės visuomenės narių su juo prasilenkia, tačiau pradėjus maitintis ne tik sveikai, bet ir saikingai, tebūnie kartas nuo karto sukertant mėsainį ar pakelį bulvių traškučių, jausitės energingai ir mėgausitės gyvenimu!