Lašišos dieta: italas Nicholas Perricone siūlo dietą odai
Italų dermatologas Nicholas Perricone siūlo išties gurmanišką dietą odai, kurios pagrindą sudaro lašiša, tačiau jos metu galima mėgautis ir kitais produktais, prie kurių italas netgi siūlo derinti ir atitinkamą vyną… Išties, lašiša naudinga ne tik smegenims, bet ir odai! Nuskambės keistokai, tačiau ši žuvis padeda kovoti su raukšlėmis, ir oda atrodo sveikesnė.
Nicholas yra vadinamas žvaigždžių guru, nes jis reguliuoja mitybą daugybei pasaulio įžymybių, tarp jų – ir Madonnai. Jo sukurta lašišos dieta trunka tik tris dienas ir jis teigia, kad laikantis jos kartą per mėnesį – galima ilgiau išlikti jaunam…
KALORIJOS
100-to gramų lašišos porcija turi 140 kalorijų, 44% iš kurių (62 kalorijos) sudarytos iš riebalų, tai yra tik 10% (14 kalorijų) sudaryta iš Omega-3.
VITAMINAI IR MINERALAI
Lašišos „mėsoje“ yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir beta karotino, daug baltymų. Ji vertinama dėl omega-3 riebalų rūgšties, vitaminų A, D, B1, B2, niacino, folio rūgšties, pantoteno rūgšties, vitamino B12 ir kt. Joje yra daug kalcio, fosforo, kalio, magnio, geležies, jodo, fluoro, vario, cinko ir kt.
DIETA
Nicholaso Perricone sukurtos lašišos dietos pagrindą sudaro lašiša, taip pat kiti laisvuosius radikalus ardantys polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, flavonoidų, karotinoidų turintys maisto produktai. Kaip teigia pats dermatologas, po trijų dietos dienų oda tampa skaistesnė, išsilygina mažosios raukšlelės, sumažėja maišeliai po akimis. Reguliariai bent kartą per mėnesį laikantis trijų dienų jaunystės dietos oda ir organizmas atjaunėja 5-10 metų. Bent jau taip teigia dietos kūrėjas.
Pirmoji diena
Pusryčiams: alyvuogių aliejumi ir šviežiomis citrinos sultimis pagardintas nerūkytos lašišos gabalėlis, 60 g avižinės duonos, 60 g neriebaus sūrio arba vienas avokado vaisius, puodelis arbatos be cukraus.
Pietums: suši, raudonų, žalių, oranžinių ir violetinių šviežių daržovių salotos, pagardintos šaukšteliu alyvuogių aliejaus, porcija „Nizzarda“ salotų (receptas: 1 virtas kiaušinis, 100 g vištienos, 2 sardinės, 1 pomidoras, 5 alyvuogės, 50 g ankštinių pupelių, bazilikas, čiobrelis, mairūnas, alyvuogių aliejus ir actas), puodelis virtų avižinių dribsnių arba laukinių ryžių.
Pavakariams: gabalėlis orkaitėje keptos vištienos ar kalakutienos krūtinėlės; arba vienas avokado vaisius su alyvuogių aliejumi ir šviežiomis citrinos sultimis; arba 2 gabalėliai juodojo šokolado ir vienas šviežias vaisius.
Vakarienei: orkaitėje keptos lašišos griežinėlis, pagardintas čiobreliais ir citrinos žievele, garinti šparagai, špinatų ir aviečių salotos, pagardintos šaukšteliu alyvuogių aliejaus, „Feta“ sūris su kriaušės gabalėliais ir graikiniais riešutais.
Rekomenduojamas vynas: „Pinot Nero“ vynas iš Italijos Alto Adige (Aukštutinės Adidžės) regiono.
Antroji diena
Pusryčiams: valgyti tą patį, kaip ir pirmąją dieną.
Pietums: 250 g ant grotelių keptos lašišos, porcija garintų ankštinių pupelių arba kitų žaliųjų daržovių, stiklinė natūralių ryžių, pagardintų šaukšteliu alyvuogių aliejumi.
Pavakariams: 2 gabalėliai juodojo šokolado, vienas obuolys.
Vakarienei: šviežių citrinų sultyse marinuoti ir be riebalų pakepti lašišos gabalėliai su rozmarinu, ant grotelių keptos daržovės, šviežių daržovių salotos (vadinamoji „macedonia“), puodelis žalios arbatos su mėtomis.
Rekomenduojamas vynas: „Amarone della Valpolicella Doc“.
Trečioji diena
Pusryčiams: valgyti tą patį, kaip pirmąją ir antrąją dieną.
Pietums: 250 g orkaitėje kepto tuno su pomidorais ir svogūnais, 200 g pomidorų, porcija „Nizzarda“ salotų, dubenėlis natūralių ryžių.
Pavakariams: du gabalėliai juodojo šokolado arba alyvuogių aliejumi pagardintas avokado vaisius, 10 raudonų uogų (braškių, aviečių, žemuogių) arba vienas obuolys.
Vakarienei: vadinamųjų „Crudite“ salotų (pjaustytas salieras, salotų lapai, morkos, ridikėliai, pomidoras, ankštinis pipiras, artišokas, agurkas, avokadas, pagardinti alyvuogių aliejumi ir išspaustos citrinos sultimis), orkaitėje keptas lašišos gabalėlis su krapais, garuose virti brokoliai su šaukšteliu alyvuogių aliejaus, obuolių ir razinų tortas (receptas: 2 nulupti obuoliai, 2 šaukštai razinų, pusė šaukštelio cinamono, 185 g ryžių miltų, 250 g jogurto, 4 kiaušiniai, 60 ml alyvuogių aliejaus, pakelis sausų mielių, šaukštelis medaus, žiupsnelis druskos, 20 ml pieno. Viską sumaišyti ir kepti 180 laipsnių orkaitėje).
Rekomenduojamas vynas: „Chateauneuf-du-pape“.