Maistas grožiui: kad oda būtų ideali
Ką reikėtų valgyti, kad veido oda kuo ilgiau būtų lygi, skaisti ir stangri? Pristatome jums 5 produktus, kuriuos labiausiai rekomenduoja dermatologai bei kosmetologai, norint, kad oda būtų graži.
Miego, sporto bei gryno oro neužteks, kad oda atrodytų idealiai. Nepaslaptis jog mūsų odos būklė labai priklauso nuo to, ką mes valgome. Net ir brangiausi bei efektyviausi kremai bus bejėgiai prieš nesveiką ar nesubalansuotą mitybą. Todėl vartokite mažiau riebaus, sūraus maisto, daugiau šviežių vaisių, rūgštaus pieno produktų, o išvengti raukšlelių bei pilkšvo veido odos atspalvio padės šių 5-kių itin vertingų maisto produktų vartojimas.
1. Žuvis ir jūros gėrybės
Aktyvūs komponentai: omega-3 riebiosios rūgštys, cinkas
Efektas: lygi, švari oda
Jūros gėrybių vartojimas yra itin naudingas sveikatai ir grožiui. Cinkas, kurio gausu austrėse bei riebioje žuvyje (pvz: lašišoje), vaidina svarbiausią rolę odos atsinaujinimo bei kolageno sintezės procesuose. O jo trūkumas gali sąlygoti priešlaikinį odos senėjimą. Riebiosios rūgštys drėkina odą, apsaugo nuo uždegimų ir padeda išvengti spuogų.
2. Citrusiniai vaisiai
Aktyvus komponentas: vitaminas C
Efektas: lygi, stangri oda
Vienas iš svarbiausių jaunystės vitaminų – C – neveltui taip garbinamas kosmetologijoje. Šį vitaminą galima rasti daugybės veido kremų sudėtyje. Visa tai todėl, kad jis stimuliuoja kolageno gamybą, vieną svarbiausių odos struktūros elementų. Kolageno gamybai sulėtėjus (tai atsitinka su amžiumi), oda tampa suglebusi. Vitaminas C yra puikus antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus, kurie sendina odą.
Taigi reguliarus apelsinų, greipfrutų (taip pat pomidorų bei paprikos) vartojimas padės odai ilgai išlikti stangriai ir apsaugos nuo raukšlių susidarymo. Beje, vitaminą C ypatingai rekomenduojama vartoti saulės vonių bei cigarečių mylėtojoms, mat jų organizmui dažniausiai itin trūksta šio elemento.
3. Oranžinės ir žalios daržovės
Aktyvūs komponentai: vitaminas A, beta-karotinas
Efektas: sveika, lygi oda
Jei ant jūsų veido atsirado uždegimų, didelė tikimybė jog to priežastis yra vitamino A trūkumas. Šis antioksidantas randamas žaliose bei oranžinėse daržovėse, pvz: špinatuose ar morkose. Beta-karotinas, kurio yra morkose ir lapinėse daržovėse, dalyvauja ląstelių atsinaujinimo procesuose, taip prailgindamas odos jaunystę. Svarbu nepamiršti jog organizmas vitaminą A pasisavina tik su riebalais, todėl šias daržoves vartokite su aliejumi arba grietine, o šviežiai spaustas sultis sumaišykite su grietinėle.
4. Riešutai
Aktyvus komponentas: vitaminas E
Efektas: švelni, jauna oda
Riešutai – puikus gausybės naudingų medžiagų šaltinis, tačiau itin svarbus odai yra vitaminas E, kurio daugiausiai galima rasti migdoluose ir lazdyno riešutuose. Šis vitaminas tiesiog stebuklingai kovoja su laisvaisiais radikalais, neleisdamas odai senti. Taip pat vitaminas E apsaugo odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio, palaiko reikiamą drėgmės balansą, daro odą šviežią bei jauną. Beje, migdoluose, pistacijose ir graikiniuose riešutuose tai pat yra nemažai omega-3 riebiųjų rūgščių.
5. Pilno grūdo produktai
Aktyvūs komponentai: grupės B vitaminai bei rutinas
Efektas: švari, sudrėkinta oda
Grūdiniai produktai taip pat turi antioksidacinių savybių. Rutinas stabdo uždegiminius procesus bei padeda susitvarkyti su kitomis odos problemomis. B grupės vitaminai yra būtini viso organizmo, o taip pat ir odos sveikatai. Pilno grūdo produktuose yra ir vitamino E bei riebiųjų rūgščių (ypač linų sėmenyse).