Maisto produktai, gerinantys nuotaiką
Paprasčiausias būdas pasigerinti nuotaiką – valgyti tai, ko tuo metu labiausiai norisi. Mūsų organizmas pats pasako, ko jam trūksta. Tereikia įsiklausyti į jo siunčiamus signalus.
• Kai kankina liūdesys ar apima slogi nuotaika, suvalgykite angliavandenių turinčių produktų – avižinių dribsnių, ryžių ar džiovintų vaisių. Be to, labai teigiamai veikia medumi apkepta juodos duonos riekė. Suvalgius šių produktų smegenys išskiria daugiau gerą nuotaiką užtikrinančio hormono – serotonino.
• Jei kankina pykčio protrūkiai, jūsų organizmui trūksta B grupės vitaminų (ypač B6 ir folinės rūgšties). Tokiu atveju patariama suvalgyti saujelę saulėgrąžų sėklų, migdolų ar kitokių riešutų. Taip pat jums nuotaiką pakels brokoliai, špinatai ir salotos. Šiose daržovėse gausu folinės rūgšties, kuri ramina nervus bei stiprina atmintį.
• Pastaruoju metu daug nervuojatės? Jums padės jogurtas, pienas ir jo produktai – varškė ar kefyras. Šiuose produktuose daug kalcio, kuris teigiamai veikia nervų sistemą.
• Energijos greičiausiai suteikia angliavandeniai. Geras angliavandenių šaltinis yra saldūs vaisiai ir bulvės. Juose esantys angliavandeniai iš lėto skverbiasi į kraują, todėl ilgai būsite aktyvūs ir kupini noro veikti. Beje, pieno produktuose, avižiniuose dribsniuose, briuseliniuose kopūstuose, kiaušiniuose ar paukštienoje taip pat yra medžiagų, veikiančių kaip natūralūs stimuliatoriai. Energijos suteikia ir vitaminas E, kurio nemažai yra žemės riešutuose, sojose, saulėgrąžų sėklose bei aliejuje.
• Jei jus kamuoja ilgai užsitęsusi bloga nuotaika, tai signalas, kad organizmui trūkta magnio. Kai organizme sumažėja šio mikroelemento atsargų, gali sustiprėti baimės jausmas, nuovargis, kankinti nemiga ar galvos skausmai. Jei pastebėjote tokius požymius, įtraukite į savo valgiaraštį produktų, kuriuose yra magnio, – rupios duonos, makaronų, žalios spalvos daržovių, ankštinių augalų, džiovintų vaisių, saulėgrąžų, sezamo sėklų bei riešutų. Slogios nuotaikos pavyks atsikratyti valgant daug seleno turinčių produktų – jūros žuvų (pav. skumbrių, lašišų, tunų, silkių), rudųjų ryžių ar paukštienos.