Obuoliai = sveikata
Niekas nežino, kaip ten rojuje buvo su tais obuoliais, tačiau šiuos vaisius tikrai galima vadinti dieviškais dėl jų poveikio žmogaus sveikatai. Net ciniškieji britai sako: „Suvalgyk kasdien po obuolį ir tau nereiks gydytojų“. Mokslininkai apskaičiavo, kad per metus turėtume suvalgyti po 48 kg obuolių, o 100 g šių vaisių pagal antioksidantinį poveikį prilygsta 1500 miligramams vitamino C!
Be to, juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų ir t. t. Medikai tikina, kad kasdien valgant obuolius, kraujyje sumažėja cholesterolio. Obuolių marmelade daug pektinų, todėl jį patartina valgyti žmonėms, dirbantiems kenksmingomis sąlygomis, nes pektinai absorbuoja medžiagų apykaitoje ir virškinant susidariusias toksines medžiagas bei sunkiuosius metalus.
Pasitarus su gydytoju obuoliais galima gydyti ir virškinamojo trakto ligas, švieži tarkuoti obuoliai valgytini viduriuojant, jais gydomas ūmus ir lėtinis storosios žarnos uždegimas.
Kad organizmas greičiau pasisavintų obuolių naudingąsias medžiagas, juos geriausia valgyti trintus.
Obuoliai gali būti kepami, verdami, džiovinami, konservuojami. Jie dažnai naudojami kaip pyragų, blynų ir kitų kepinių įdaras. Iš šviežių ar virtų vaisių gaminami įvairūs gėrimai: gaiva, kompotas, limonadas, spaudžiamos sultys. Rauginant obuolių sultis, gaminamas obuolių vynas, sidras.
Ruduo – obuolių metas, todėl siūlome jums pasigaminti keletą patiekalų iš šių puikių vaisių. Ir nesukite galvos, kad jie – saldūs. Bikinių sezonas baigėsi, o keli šimtai gramų priaugtų riebaliukų Jūsų figūros nesugadins – tik padės lengviau ištverti šaltąjį periodą. 🙂 Skanaus!
Saldūs sušiai su obuoliais
Jums reikės: bananų, obuolių, sushi ryžių, saldaus ir nesaldaus kokosų kremo, kokoso drožlių, cukraus pudros, specialaus tešlos mišinio tempura (galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose), šokolado drožlių, karamelinio padažo, spring roll tešlos lakšto.
Paruošimas: išverdame sušio rūšies ryžius pagal instrukciją, sumaišome su kokosų kremu, kokosų drožlėmis ir cukraus pudra. Paruošiame tempura tešlą pagal instrukciją, esančią ant pakuotės. Nulupame bananus, perpjauname išilgai pusiau, mirkome tešloje ir kepame aliejuje (gruzdintuvėje arba keptuvėje). Tą patį darome su obuoliais.
Vyniojame taip pat kaip „išvirkščią“ sušį, tik vietoj dumblių kilimėlio dedame spring roll tešlos lakštą, o ant viršaus – keptus bananus, obuolius ir suvyniojame. Supjaustome gabalėliais, apibarstome šokolado drožlėmis ir užpilame karamelinio padažo.
Už šį receptą dėkojame „Sushi house“
Biskvitinis obuolių pyragas
Jums reikės: 125 g miltų, 1 arb. š. kepimo miltelių, 100 g cukraus, 2 kiaušinių, 50 g ištirpinto sviesto, 50 ml grietinės, 50 ml riebios grietinėlės, 3 obuolių, 1 valg. š. vanilinio cukraus.
Paruošimas: miltus sumaišome su kepimo milteliais. Įmaišome cukrų, kiaušinius, sviestą, grietinę ir grietinėlę. Maišome, kol masė taps vientisa. Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis. Kekso ar kvadratinę 20 x 20 cm kepimo formą patepame riebalais, supilame tešlą. Ant viršaus paskleidžiame obuolius, juos šiek tiek įspaudžiame į tešlą.
Kepame iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 35 min. Iškepusį pyragą apibarstome vaniliniu cukrumi ir aušiname formoje.
Už šį receptą dėkojame interneto svetainei www.receptura.lt