Prieskoninės žolelės sveikatai
Dažną gyvenimo ritmas priverčia gyventi mieste. Įprastai stengiamasi laikytis arčiau centro ar senamiesčio, nes čia darbas, vynininės, parodos, koncertai ir teatrai vakarais, tačiau daugelis nostalgiškai ilgisi žemėtų pirštų ar džiaugsmo stebint savo raustančius pomidorus.
Savas daržas ne tik puiki galimybė atsikratyti dienos streso, bet ir ekologijos bei sveikos mitybos garantas.
Vasarai įsibėgėjant, neturint daržininkystės patirties, ar baiminantis, kad anaiptol nekasdien pavyks ir norėsis skirti laiko krapštymuisi su augalais, geriausias variantas užsiauginti kvapnių žolelių, kurios ne tik suteikia malonaus skonio maistui, bet ir yra naudingos sveikatai.
Miestiečiai su mėtomis dažniausiai susiduria nuostabiai gaivinančiuose mojito, tačiau šis vaistinis daugiametis ar vienametis, visiškai nelepus augalas gerina virškinimą, turi antibakterinių savybių, malšina stresą, galvos skausmą ir padeda užmigti.
1889 metais Italijos karalystę aplankė karalienė Margarita, kuri susidomėjo varguolių gatvėse valgomomis picomis. Karalienė rūmų virėjų pareikalavo pagaminti šį patiekalą jai, o kūrybiški virėjai norėdami gerai atstovauti savo šalį picą iškepė taip, kad joje vyrautų Italijai būdingos spalvos – baltas mocarelos sūris, raudona pomidorų pasta bei žalias bazilikas. Bazilikas labai kvapus, daug eterinių aliejų turintis augalas, kuris turi priešvėžinių savybių.
Raudonėlis, dailiais, smulkiais žiedais kiekvieną birželį bei liepą pasipuošiantis augalas. Puikiai tinka pagardinti mėsą, suteikia jai nuostabų aromatą ir šiek tiek paaštrina skonį. Šis augalas turi itin daug veikliųjų medžiagų, todėl jo antpilų ar arbatų reikėtų vengti nėščioms moterims, jo taip pat negalima vartoti esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, tačiau užplikytas verdančiu pienu puikiai malšina kosulį, moterims sureguliuoja menstruacijų ciklą, taip pat migdo ir ramina.
Pagalvojus apie Provansą prieš akis iškyla violetine spalva banguojantys levandų laukai. Vienas iš populiariausių šio regiono augalų buvo gerai žinomas ir mėgstamas jau Romos imperijoje, ten levandos buvo dedamos į vonias bei pirtis, o jų žiedais nubarstytos grindys pripildydavo namus malonaus ir gan specifiško aromato. Įprastai šis prieskonis naudojamas ruošiant mėsą, ar žuvį, tačiau arbatos ar antpilai voniai taip pat yra populiarus būdas panaudoti šį augalą. Džiovintų žiedš pripildytą maišelį įsiuvus į pagalvę miegosite ramiau ir giliau, o tokį patį maišelį pakabinus į spintą apsisaugosite nuo kandžių. Sakoma, kad levandų bei karšto vyno mišinys gerina atmintį. Atsakingai vartojant, žinoma.
Įvairių prieskoninių augalų vartojimo nauda tikrai akivaizdi, o juos išauginti savo rankomis yra papildomas malonumas. Šie augalai dekoratyvūs ir puikiai papuoš ne tik palanges, bet ir balkonus ar terasas, o juk levandų kvape paskendęs balkonas ir vyno taurė rankoje yra garantas magiškam vakarui.