Supermodels modelių stovyklos 2013 akimirkos. Antra dalis - mityba

Olivia Morelli - -
Supermodels modelių stovyklos 2013 akimirkos. Antra dalis - mityba

Viena iš pagrindinių užduočių stovykloje buvo išmokyti mergaites maitintis taip, kad nereikėtų vėliau savęs žaloti įvairiomis dietomis. Norint išmokti kontroliuoti savo mitybos įpročius labai padeda dienoraštis, tiesiog reikia fiksuoti kada ką valgai ir kas kažkiek laiko paanalizuoti. Taigi vos atvykusios į stovykla, kiekviena mergina gavo užrašų knygelę, kurioje turėjo rašyti: valandą kada valgė, ką valgė, kiek valgė ir viską konvertuoti į kalorijas. Kitame stulpelyje buvo rašomas dienos aktyvumas, padedantis apskaičiuoti kalorijų suvartojimą, tačiau apie šia dienoraščio dalį plačiai kalbėsime kitame straipsnelyje.

“Kada valgė” – tai labai svarbi dalis, kadangi visą laiką reikia save sekti ir stengtis valgyti reguliariai. Idealus variantas yra valgyti ne mažiau nei kas 2,5 -3 valandas, nepriklausomai nuo dienos rėžimo ir fizinio aktyvumo. Valgant tokiu dažnumu organizmas niekada nebadauja, todėl jam nereikia maisto atsargų kaupti. Palaikant pastovų rėžimą, greitėja medžiagų apykaita, maistas greičiau suvirškinamas, lengviau pasisavinamas ir nekaupiamos atsargos, todėl lengviau palaikyti gražias kūno linijas.

“Ką valgė” – neužtenka vien tik valgyti reguliariai, taip pat reikia suprasti ką reikia valgyti, ko vertėtų atsisakyti ir kaip derinant maistą išlaikyti visų būtinųjų medžiagų balansą. Kadangi stovyklos metu viena iš užduočių buvo sumažinti kai kurių merginų apimtis, privalėjome sudaryti tik sveiką, naudingą ir gerai subalansuotą racioną. Valgiaraštį sudarė daug daržovių, vaisių, neriebių pieno produktų, grūdinių kultūrų, duonos (be mielių), liesos mėsos, kiaušinių, žuvies ir, žinoma, labai daug vandens.

“Kiek valgė” – norint tiksliai suskaičiuoti kiek kalorijų suvartojama valgio metu, svarbu nepamiršti visko verstis į gramus, mililitrus ir vienetus. Norint sveikai gyventi, nepriaugti svorio arba netgi jo numesti jokiu būdu negalima badauti. Reikia sudaryti tinkamą dienos rėžimą, kuriame būtų derinamas suvalgomų ir suvartojamų kalorijų kiekis. Daug kas skubėtų pasakyti, jog tai dieta, tačiau iš tikrųjų norint šauniai atrodyti jokių dietų nereikia, užtenka išlavinti sveikos mitybos įpročius. Mitybos specialistai teigia, kad per dieną maisto galima suvalgyti ne daugiau nei 1,5 kg. Vienu kartu vyrai gali suvalgyti ne daugiau nei 300 g maisto, moterys – 250 g.

“Kalorijos“ kaip bebūtų banalu yra beveik visų pasaulio dietų pagrindas yra suvartojamų kalorijų skaičius. 13-25 metų mergina per dieną gali suvartoti bazinį 1500kcal kiekį. Norint tiksliai apskaičiuoti savo bazinį kalorijų skaičių reikia žinoti savo kūno masės indeksą, fizinį aktyvumą bei įvertinti amžių. Taigi, norint išmokti kontroliuoti suvartojamų kalorijų kiekį pirmiausia svarbu žinoti, kiek tiksliai jų suvartoji ir čia puikiausias pagalbininkas yra dienoraštis. Pradėjus save sekti ir rašytis, galima atkreipti dėmesį, kurie produktai yra mažai naudingi ir labai kaloringi, o kurie priešingai – mažai kaloringi ir labai naudingi. Paprastai tokiu būdu natūraliai kyla noras pasirinkti naudingiausius produktus ir kai ko savo racione tiesiog atsisakyti.

Visos stovyklos dalyvės buvo supažindintos su vandens nauda ir reikalingumu žmogaus organizmui. Paprasčiausias būdas kontroliuoti suvartojamo vandens kiekį yra naudoti vandens butelius. Kiekviena mergina kiekvieną dieną turėjo išgerti reikalingą kiekį vandens, todėl ant vandens butelių užrašėme vardus ir kasdien išgėrėme bent 1,5l vandens. Labai svarbu žinoti, kad skysčiai tai yra tik vanduo! Sultys, limonadai, kavos ir sriubos yra laikoma maistu. Tam, kad maistas būtų geriau virškinamas, vandenį reikia gerti 20-30 min prieš valgį arba bent tiek pat laiko po jo. Visa diena bus žvalesne ir sveikesnė jei rytą sutiksime su stikline vandens, o tobulu atveju – kartu su stiklinėje vandens išspausta citrina.
Maistą modeliai mokėsi gaminti pačios, nes tai procesas kurį visuomet reikia daryti su meile. Nemažiau svarbu žinoti, kad tą patį vištienos kepsniuką galima pagaminti taip, kad jame būtų ne 400 kalorijų, bet tik 200 kalorijų, o grūdų košė virta vandenyje gali būti ne ką mažiau gardi, nei virta piene ir pagardinta sviestu. Stovyklos dalyvės suprato ir tai, kad maisto skonį labai įtakoja išvaizda bei patiekimas, todėl visada reikia pasitelkti savo fantaziją ir nebijoti eksperimentuoti!Sudaryto rėžimo rezultatai akivaizdūs, tačiau apie juos papasakosime kitose dalyse!

Modelio komentaras. Rimantė: „supratau, kad svarbiausia turėti valios ir užsispyrimo. Per šią stovyklą iš dalies pakeitėme mitybos įpročius, pripratome kasdien gerti daug vandens, valgyti kas +-3h ir svarbiausia sužinojome kaip iš tiesų reikia sveikai maitintis. Tikiuosi, kad ši stovykla mums visoms padarė didelę įtaką, privertė rimtai pagalvoti apie mūsų ateitį. Apsvarstyti ko mes norime iš modelio karjeros bei siekti savo tikslų. Kaip sakoma „vėjas nepučia toms, kurios neturi uosto, į kurį norėtų plaukti“. :)“

Apie autorių

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Olivia yra grožiui, madai ir sveikatos temai neabejinga mama. Pati buvusi modeliu ir keliavusi pasaulyje ji žino kas yra stiliaus pojūtis, koks sunkus ir pastangų reikalaujantis yra modelio darbas.

Susisiekite su Olivia Morelli
Apie Jurgita.lt